Ułatwienia dostępu

Program dla szkół

Szkoła Podstawowa

Szanowni Państwo

          W ramach Programu dla szkół, który ma na celu promowanie wśród dzieci zdrowej diety udostępniane są w szkołach owoce i warzywa oraz produkty mleczne. Wszystkim nam zależy na tym, by program ten był skuteczny, a dzieci chętnie korzystały z otrzymywanych produktów, dlatego konieczne są kompleksowe, długotrwałe i cykliczne działania edukacyjne. Właśnie Wy możecie nam w tym najbardziej pomóc, dlatego przygotowaliśmy pakiet dedykowanych materiałów edukacyjnych.

         Znajdziecie w nim przygotowany poradnik dla nauczycieli, rodziców oraz broszurę dla dzieci. Zawierają one treści merytoryczne: zasady prawidłowej diety, opisy wybranych owoców, warzyw i produktów mlecznych, informacje o regionalnych specjałach oraz konkretne porady, które pomogą przeciwdziałać marnotrawieniu żywności. Ponadto przygotowaliśmy 4 filmy edukacyjne (2 dla młodszych uczniów i 2 dla starszych) nakręcone podczas prowadzonych, w ramach Programu, warsztatów kulinarnych. Wszystkie opowiadają o zdrowym odżywianiu w porze wiosenno-letniej i w okresie jesienno-zimowym. Prowadzi je kucharz i pasjonat zdrowego gotowania Grzegorz Łapanowski wspierany przed dietetyków Katarzynę Pieczyńską oraz Urszulę Somow. Materiały te wspierają szkoły w realizacji działań edukacyjnych.

          Jak te materiały mogą  pomóc budować dobre nawyki żywieniowe wśród Waszych dzieci i podopiecznych? Wystarczy z nich korzystać!

         W dedykowanych Wam poradnikach znajdziecie najważniejsze zasady zdrowego żywienia, to „porcja” niezbędnej wiedzy. W broszurach dla dzieci przygotowaliśmy wiele ciekawych i angażujących ćwiczeń, które pomogą utrwalać i porządkować wiedzę najmłodszych. Zachęcajcie, by czytali i zadawali pytania oraz rozwiązywali zawarte w nich zadania. 

Źródło: Krajowy Ośrodek Wspierania Rolnictwa

Program dla szkół — broszury — poradniki — filmy